Hvordan spare penger på mat som student? Her skal vi komme med noen tips

Kast ikke mat : I Norge kastes det flere hundre tusen tonn med mat årlig. Du kan gjøre mye for å forhindre at dette skjer, og samtidig spare penger. Ikke kjøp mat du ikke spiser og planlegg innkjøpene dine nøye. Bruk det du har i kjøleskapet og fryseren, og kjøp kun til det du trenger for å lage det planlagte måltidet ditt.

Handle billig : Noen varer er billigere enn andre, og du kan spare ved å kjøpe økonomipakker, eller ved å handle i frukt og grønt butikker eller middelhavs markeder. Mange råvarer kan lagres lenge og grønnsakene er som regel billigere i slike forretninger.

Unngå handleturer : Handler du mat mange ganger i uka vil du gjerne oppleve at totalsummen av alle de små handleturene kan bli mye større enn det du hadde planlagt. Planlegg derfor hvor mye penger du vil eller kan bruke på mat hver måned. Ta færre handleturer og prøv gjerne å handle inn for en hel uke av gangen. Slik er det lettere å holde oversikten over hvor mye penger du bruker på mat.

Allerede før du drar på butikken bestem deg for hva du skal handle og hvor mye penger du skal bruke. Sjekk hva du har i skap, kjøleskap og fryser for å finne ut hva du ikke skal kjøpe. Ikke plukk med deg alt du har lyst på i butikken, hold deg til handlelisten.

Unngå ferdigprodukter : Det å lage mat fra bunnen av, er ofte billigere enn å kjøpe ferdigproduserte varer. Bruk gjerne billige råvarer til å lage lekre, smakfulle retter som gryter, paier, currys osv.

Gjør innkjøp av basisprodukter som er nødvendig å ha på kjøkkenet til enhver tid. Dette kan være olivenolje, balsamico, salt, pepper, ulike krydder, mel, havregryn, ris, pasta, linser, bønner, kokosmelk og andre råvarer. Når du har flere basisprodukter stående i skapet blir det billigere å lage mat. Hold oversikten over hva du har, så ting ikke blir dårlige før du får brukt de opp, eller for å unngå og kjøpe ting du har fra før.

Lag store porsjoner når du lager mat, så kan du fryse ned noe av maten til senere. Slik sparer du både tid og penger, og har mat til de dagene du ikke rekker å lage mat, som smaker mye bedre enn fast food. Selv om mat holder lenge i fryseren, er det lurt å passe på at du ikke fyller opp fryseren og til slutt ender med å kaste maten du har der.

Vær kreativ : På en strengt matbudsjett er det viktig å være kreativ. Det er ikke så enkelt å kjøpe inn til kun én person fordi det meste gjerne kommer i større kvantum. Man blir lei av å spise det samme til middag flere dager på rad, så derfor må man være litt kreativ med hvordan man bruker restene. La oss si at du spiser tomatsuppe en dag, så kan du bruke suppen som tomatsaus på pizza, i lasagne eller bolognese dagen etter. Det samme gjelder når man kjøper inn fersk frukt og grønt, som fort kan bli dårlig. Her gjelder det å kjøpe ting du kan bruke i flere retter. Lær mer på : https://www.nhomd.no/politikk/en-barekraftig-mat–drikke–og-bionaring/matsvinn/

Hvordan spare penger på mat som student? Her skal vi komme med noen tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top